بازاریابی شبکه‌های اجتماعی چیست؟

فهرست مطالب

زندگی در عصر تکنولوژی همه کسب‌وکارها را در هراندازه‌ای را دچار تحول کرده و راه‌های جدیدی برای ارتباط با مشتریان بالقوه از سراسر جهان ایجاد کرده است. بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی یا سوشال مدیا مارکتینگ Social Media Marketing درواقع روشی قدرتمند برای دستیابی به مشتریان بالقوه و بیشتر از طریق ساخت ارتباطات است. مشتریان شما در حال حاضر با برندهای تجاری از طریق شبکه‌های اجتماعی در تعامل هستند. بنابراین، اگر شما مستقیماً از طریق پلتفرم‌هایی مانند توییتر Twitter، اینستاگرام Instagram، فیس‌بوک Facebook و پینترست Pinterest با مخاطبان خود ارتباط برقرار نمی‌کنید، یک فرصت بزرگ برای رشد و توسعه کسب‌وکار خود را ازدست‌داده‌اید.

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی  چیست؟

سوشال مدیا مارکتینگ (Social Media Marketing) استفاده از پلتفرم‌های مختلف شبکه‌های اجتماعی برای برقراری ارتباط با مخاطبان برای محقق سازی برندینگ، افزایش فروش، افزایش بازدید وب‌سایت و بازاریابی محصولات و خدمات یک شرکت است. در یک تعریف ساده‌تر می‌توان گفت که بازاریابی شبکه‌های اجتماعی SMM فرآیند ایجاد محتوای متناسب با هر بستر یا پلتفرم شبکه اجتماعی برای ایجاد مشارکت و ارتقاء تجارت است.

فعالیت‌های صورت گرفته در این روش بازاریابی شامل انتشار محتوای ارزشمند یا سئو شده در صفحه شبکه‌های اجتماعی ، تبادل‌نظر و جذب مخاطب، فالوور و مشتری وفادار، تجزیه ‌و تحلیل نتایج فعالیت‌ها و انجام تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی است. ازجمله رایج‌ترین پلتفرم‌های سوشال مدیا در حال حاضر می‌توان به YouTube، LinkedIn، Twitter، Instagram، Facebook و Pinterest اشاره کرد.

مروری سریع بر سوشال مدیا مارکتینگ

سوشال مدیا مارکتینگ در ابتدا با انتشار محتوای ساده توسط کاربران شروع شد. مشاغل شروع به اشتراک گذاشتن محتوای خود در پلتفرم‌های مختلف، برای افزایش ترافیک ورودی وب‌سایت‌های خود بودند و امید داشتند که با این عملکرد، میزان فروش بیشتری را به دست بیاورند؛ اما امروزه شاهد هستیم که شبکه‌های اجتماعی به چیزی فراتر از یک فضا برای انتشار محتوا تبدیل‌شده‌اند.

امروزه مشاغل گوناگون از انواع متنوع پلتفرم‌ها و برنامه‌های تجزیه‌ و تحلیل عملکرد و پیشرفت آن‌ها استفاده می‌کنند و همواره به دنبال روش‌های نوین و کارآمد برای بهبود چهره نام تجاری خود در میان کاربران فضای مجازی هستند.

به‌عنوان‌مثال، مشاغلی که نگران نظرات کاربران درباره نام تجاری و برند خود هستند، همواره با آن‌ها به تعامل می‌پردازند و تمام مکالمات صورت گرفته در شبکه اجتماعی درباره برند خود را کنترل می‌کنند. مشاغلی که می‌خواهند از عملکرد خود در شبکه‌های اجتماعی باخبر شوند، با ابزارهای تجزیه‌وتحلیل شبکه‌های اجتماعی به بررسی و تحلیل میزان موفقیت، دستیابی، تعامل و فروش خود در این پلتفرم‌ها می‌پردازند. همچنین کسب‌وکارهایی که می‌خواهند به مقیاس خاصی از مخاطبان برسند، تبلیغات هدفمندی در شبکه‌های اجتماعی  را به‌عنوان استراتژی بازاریابی خود انتخاب می‌کنند.

مزایای استفاده از سوشال مدیا مارکتینگ

شما می‌توانید یک استراتژی بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی  داشته باشید تا از طیف وسیعی از مزایای ایجاد یک ارتباط دوطرفه با مشتریان بالقوه مانند افزایش فروش بهره‌مند شوید. ازجمله مزایای بهره‌گیری از سوشال مدیا مارکتینگ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سوشال مدیا مارکتینگ روابط قوی‌تر، مستمر و بهینه با مشتریان ایجاد می‌کند.
  • فرصت بازاریابی و تحقق برندینگ در سطح جهانی را در اختیار شما قرار می‌دهد.
  • سوشال مدیا مارکتینگ به‌طور مداوم مخاطبان جدیدی را به تجارت شما جذب می‌کند.
  • استراتژی‌های بازاریابی در پلتفرم‌های اجتماعی منجر به افزایش لیدها و نرخ تبدیل بازدیدکننده سایت به مشتری Conversion Rate می‌شوند.
  • شبکه‌های اجتماعی فرصت رصد کردن رقبا، الهام گرفتن و رقابت را به شما می‌بخشد و از این طریق زمان برجسته شدن و برندینگ در سطح وسیع‌تر با تبلیغات خلاقانه‌تر و کاربرپسندتر را در اختیار شما قرار می‌دهد.
  • سوشال مدیا مارکتینگ مقرون به‌صرفه‌ترین و متنوع‌ترین راه تبلیغ یک تجارت است و نتایج رضایت‌بخش‌تری نسبت به روش‌های دیگر ایجاد می‌کند.
  • سوشال مدیا مارکتینگ یکی از بهترین روش‌های افزایش وفاداری مخاطبان و جذب اعتماد آن‌ها است.

 

چگونه در شبکه‌های اجتماعی بازاریابی کنیم؟

فعالیت‌هایی که در سوشال مدیا مارکتینگ انجام می‌دهید، اغلب به‌عنوان مدیریت شبکه‌های اجتماعی نیز شناخته می‌شوند. 5 رکن اصلی بازاریابی در پلتفرم‌های مختلف شبکه‌های اجتماعی شامل موارد زیر هستند که پیش از شروع کار باید به آن‌ها دقت کنید:

انتخاب استراتژی

قبل از اینکه به‌طور کامل بازاریابی را شروع کنید و چیزی را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید، بیایید یک‌قدم به عقب برگردیم و با یک دید وسیع‌تر به این امر نگاه کنیم. به‌این‌ترتیب، اولین قدم شما، انتخاب استراتژی مناسب خواهد بود. برای انتخاب یک استراتژی مناسب، ابتدا لازم است از خود بپرسید که اهداف شما از بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی چیست و چگونه شبکه‌های اجتماعی می‌توانند دررسیدن به این اهداف به شما کمک کنند. برخی مشاغل از  شبکه‌های اجتماعی به‌منظور افزایش آگاهی از نام تجاری خود Brand Awareness بهره می‌گیرند و برخی دیگر از آن برای افزایش ورودی و نرخ تبدیل وب‌سایت استفاده می‌کنند.

شبکه‌های اجتماعی همچنین می‌توانند به شما کمک کنند تا پیرامون نام تجاری خود تعامل ایجاد کنید، مخاطب وفادار پیدا کنید و قادر به ارائه خدمات پشتیبانی برای مشتریان خود باشید. در ادامه به این نکته فکر کنید که تمرکز بر روی کدام پلتفرم رسانه اجتماعی می‌تواند برای رشد کسب‌وکار شما مؤثر واقع شود. علاوه بر پلتفرم‌های رایجی مانند اینستاگرام، یوتیوب و مانند آن که پیش‌تر ذکر شدند، پلتفرم‌های کوچک‌تر و در حال ظهوری مانند Tik Tok نیز وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها بهره بگیرید. بهتر است به استفاده از چند پلتفرم فکر کنید تا مخاطبان خود را در طیف گسترده‌ای از شبکه‌های اجتماعی پیدا کنید.

در ادامه فکر کنید که می‌خواهید چه نوع محتوایی را به اشتراک بگذارید و چه نوع محتوایی می‌تواند مخاطبان هدف شما را به بهترین شکل جذب کند؟ این محتوا قرار است آموزشی باشد یا باهدف سرگرمی مخاطب ساخته می‌شود؟ تصویری است یا متنی؟ با توجه به پاسخ این سؤالات، پلتفرم و استراتژی بازاریابی شما تغییر می‌کند. شما همچنین می‌توانید استراتژی خود را با توجه به عملکرد پست‌ها و محتواهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی  تغییر دهید.

 

برنامه‌ریزی و انتشار محتوا

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی برای مشاغل کوچک معمولاً با حضور مداوم در شبکه‌های اجتماعی  آغاز می‌شود. در حال حاضر، نزدیک به 3 میلیارد نفر از شبکه‌های اجتماعی  استفاده می‌کنند. به‌این‌ترتیب، با حضور در شبکه‌های اجتماعی و قرار گرفتن در میان این اجتماع بزرگ، به برندتان این فرصت را می‌دهید تا توسط مشتریان بالقوه خود را کشف کند. توجه داشته باشید که برای بهتر دیده شدن محتوای خود به یک برنامه‌ریزی دقیق و تقویم محتوایی Content Calnedar نیاز خواهید داشت. به‌عبارت‌دیگر، محتوا را باید درزمانی به اشتراک بگذارید که نظر مخاطب را در مواقعی جلب کند که به‌احتمال‌زیاد با محتوای شما درگیر شوند.

انتشار محتوا در بستر شبکه‌های اجتماعی امری ساده است. به‌عنوان‌مثال، امروزه همه ما در حال استفاده از پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام و توییتر هستیم و محتواهای تصویری، ویدئویی و متنی را در آن‌ها با دیگران به اشتراک می‌گذاریم. چیزی که موجب تمایز سوشال مدیا مارکتینگ از یک اشتراک‌گذاری ساده می‌شود، هدف و برنامه‌ریزی قبلی در ایجاد و انتشار محتوا است. همچنین برای اطمینان از اینکه حداکثر میزان دستاورد و بهره را از شبکه‌های اجتماعی داشته‌اید، باید محتواهای باکیفیت و کاربرپسند را در زمان‌بندی درست منتشر کنید.

در حال حاضر انواع ابزارهای برنامه ریزی برای شبکه‌های اجتماعی مانند Buffer Publish در نمونه جهانی و نوین‌هاب در نمونه ایرانی وجود دارد که می‌تواند به شما کمک کند مطالب خود را به طور خودکار در زمان مورد نظر منتشر کنید. این ابزارها باعث صرفه‌جویی در وقت شما شده و به شما این امکان را می‌دهد که بابت انتشار محتوا دغدغه زمانی نداشته باشید.

 

تبادل‌نظر

با رشد کسب‌وکار و شبکه‌های اجتماعی شما در پلتفرم‌های مختلف، گفتگوها درباره نام تجاری شما افزایش می‌یابد. افراد در مورد پست‌ها و محتواهای شما در شبکه‌های اجتماعی نظر خواهند داد، شما را در پست‌های خود تگ می‌کنند و یا مستقیماً به شما پیام می‌دهند. حتی ممکن است بسیاری از افراد بدون تگ کردن Mention، در مورد برند شما در شبکه‌های اجتماعی مختلف صحبت کنند. بنابراین، شما باید این نظرات را دنبال کرده و کنترل کنید. پاسخ دادن به این نظرات و پرسش‌ها، اهمیت و واکنش مثبت دادن به بحث‌های مرتبط با کسب‌وکار و مراقبت از مشتریان و مخاطبان می‌تواند در اعتمادسازی و رشد سریع‌تر برند شما مؤثر باشد. همچنین در صورت منفی بودن نظرات می‌توانید پیش از وخیم‌تر شدن وضعیت و افزایش نظرات منفی، شرایط را اصلاح کنید.

این امکان برای شما وجود دارد که به‌صورت دستی تمام اعلان‌های تگ و اطلاعاتی که در مورد نام تجاری شما در تمام پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی وجود دارد را بررسی کنید؛ اما در این صورت کنترل به‌درستی انجام‌نشده و مشاهده پست‌ها و محتواهایی که بر روی آن‌ها تگ نشده‌اید برای شما امکان‌پذیر نیست. در عوض می‌توانید از ابزارهای کنترل و تعامل در شبکه‌های اجتماعی  استفاده کنید که تمام پیام‌های شبکه‌های اجتماعی که در مورد شما هستند و حتی پست‌هایی که نمایه شبکه اجتماعی کسب‌وکار شما را نشان نمی‌دهند را جمع کرده و کنترل کنید. این ابزارها در دسته ابزارهای Social Listening قرار می‌گیرند. شما می‌توانید با کمی تحقیق و جستجو نمونه‌های ایرانی آن مانند زلکا و نیوزباکس را پیدا کنید.

 

تجزیه‌وتحلیل

یکی از مهم‌ترین عواملی که می‌تواند در عملکرد بهینه سوشال مدیا مارکتینگ تأثیر بگذارد، تجزیه‌ و تحلیل وضعیت وب‌سایت یا صفحه شما در شبکه‌های اجتماعی  است. برای مثال، می‌خواهید بدانید که آیا ترافیک ورودی وب‌سایت از طریق سوشال مدیا نسبت به سال گذشته افزایش داشته است؟ چند نفر از هشتگ برند شما در پست خود در شبکه‌های اجتماعی  استفاده کرده‌اند؟ و یا اینکه چند منشن مثبت در یک ماه اخیر دریافت کرده‌اید؟ پلتفرم‌های مختلف شبکه‌های اجتماعی تنها سطح ابتدایی از چنین اطلاعاتی را ارائه می‌دهند.

برای به دست آوردن اطلاعاتی از تجزیه‌وتحلیل‌های دقیق‌تر و مقایسه راحت‌تر بین پلتفرم‌های سوشال مدیا می‌توانید از طیف گسترده‌ای از نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌های تجزیه‌وتحلیل شبکه‌های اجتماعی استفاده کنید. برای مثال، برای تجزیه و تحلیل وضعیت اکانت اینستاگرام خود می‌توانید از اپلیکیشن‌هایی مانند Instagram Insight یا Iconosquare  بهره بگیرید. از نمونه‌های ایرانی آن می‌توان به CoCo اشاره کرد.

 

تبلیغات

زمانی که بودجه بیشتری برای رشد سوشال مدیا مارکتینگ در اختیار داشته باشید، انجام تبلیغات نیز به یکی از ترفندهای مناسب برای ایجاد نتیجه بهتر تبدیل می‌شود. تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی  به شما این امکان را می‌دهد که مخاطبان بیشتری نسبت به مشتریان و دنبال‌کنندگان فعلی خود داشته باشید. امروزه پلتفرم‌های تبلیغات شبکه‌های اجتماعی  بسیار قدرتمند هستند و می‌توانید از آن‌ها برای تبلیغات هدفمند و نمایش محتوای تبلیغاتی برای طیف مشخصی از افراد استفاده کنید.

شما می‌توانید مخاطبان هدف را بر اساس اطلاعات جمعیتی، علایق و رفتارها در فضای مجازی و … انتخاب کنید. همچنین می‌توانید از کمپین‌های تبلیغاتی شبکه‌های اجتماعی  بهره بگیرید و از اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهای مختلف برای ایجاد تغییرات عمده، فرآیندهای خودکار و بهینه‌سازی تبلیغات استفاده کنید.

 

در حال حاضر، سوشال مدیا مارکتینگ در ایران هنوز به جایگاه اصلی خود نرسیده است و بسیاری افراد از ارزش اصلی و واقعی آن بی‌خبر مانده‌اند. شما می‌توانید با استفاده از پلتفرم‌های مختلف و در جهت محقق ساختن اهداف تجاری خود به بازاریابی مؤثر بپردازید و از مزایای آن بهره‌مند شوید. به‌منظور کسب نتایج مطلوب، به اهداف قابل‌اندازه‌گیری، دست‌یافتنی، خاص و دارای برنامه‌ریزی و زمان‌بندی منطقی نیاز خواهید داشت.

هر چه جزئیات اهداف شما مشخص‌تر باشند، تنظیم یک استراتژی و تقویم راحت‌تر خواهد بود. برای مثال، می‌توانید برای خود مشخص کنید که در پلتفرم اینستاگرام به‌صورت ماهانه 250 فالوور جدید بگیرید. این هدف جاه‌طلبانه نیست و رسیدن به آن ممکن است. بنابراین، در صورت محقق نشدن هدف می‌توانید استراتژی خود را تغییر دهید.

اشتراک گذاری مطلب:
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
مطالب بیش‌تر برای شما ...
ویژگی‌هایی مانند اشتراک‌گذاری صفحه نمایش، فضای ذخیره‌سازی ابری شخصی و مواردی مانند این، یک تجربه عالی از پیام‌رسان را به کاربران ارائه می‌دهد. قابلیت‌هایی که هیچ کدامشان را در پیام‌رسان محبوب واتساپ پیدا نخواهید کرد....
از واتساپ برای پیشبرد اهداف کسب و کارتان استفاده کنید و به مشتری‌هایتان خدمات ارائه دهید. اگر از توییتر و فیس‌بوک برای دیده شدن کسب‌وکارتان استفاده می‌کنید، واتساپ هم به همان اندازه برای برند شما مفید است....
هشتگ‌های اینستاگرام عوامل مهمی در این رسانه اجتماعی هستند. استفاده از آن‌ها می‌تواند موفقیت اینستاگرام شما را به اوج رسانده یا باعث شکست شما شود. اگر یک هشتگ چالش‌برانگیز باشد، می‌تواند فاجعه ایجاد کند....
اینستاگرام ماهانه بیش از یک میلیارد کاربر فعال در سرتاسر جهان دارد. 90 درصد این افراد حداقل یک کسب و کار را دنبال می‌‌کنند و این بدین معنی است که در سال 2021 استفاده از اینستاگرام برای کسب و کارها جز بدیهیات محسوب می‌‌شود....
در چند سال گذشته شاهد افزایش مارکتینگ ویدیویی بوده‌ایم که تا حدی به دلیل محبوبیت پلتفرم‌هایی مانند Snapchat و TikTokبوده است. ریلز یک افزودنی ویدیویی کوتاه در اینستاگرام است که به مارکت ویدیویی اضافه شده‌است....
اگر تجربه استفاده از اینستاگرام را داشته ‌باشید، احتمالا تا کنون با هشتگ‌ها آشنا شده‌اید و از این قابلیت در پلتفرم‌های مختلف استفاده کرده‌اید. در این مقاله با نحوه استفاده مناسب از هشتگ‌ در شبکه‌های اجتماعی مختلف آشنا می‌شوید....
قبلی
بعدی
0 0 رای ها
رتبه بندی مقاله
guest
2 نظرات
قدیمی ترین
تازه‌ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments

می‌خواهم مهم‌ترین اخبار و آموزش‌ها را زودتر از همه داشته باشم!

جدیدترین خبرها

مارکتینگ برای کسب و کارها